Best beoordeelde gietvloer specialist met 220+ reviews! reviewsterren G-vloeren
7000+ tevreden klanten
Moderne architectuur met woonbeton in het wit

Gietvloeren in de spotlight: van niche naar noodzaak in moderne architectuur

De industriële sector heeft aan de basis gestaan voor gietvloeren die in de huidige moderne architectuur niet meer weg te denken zijn. Bij toepassing in de industrie waren de eigenschappen van de gietvloeren gelijk aan die van de omgeving, hard, sterk en slijtvast. Het moderne naadloze gemak, vele kleuren en designs, vormden een voedingsbodem voor een destijds gewaagde interieurtrend. Overigens wel met een groot verschil, want daar waar het in de industrie aan comfort ontbrak, was dat bij gietvloeren om op te wonen natuurlijk een noodzaak.

Praktisch functioneel gemak

De moderne architectuur heeft een vaste plek veroverd in de wereld van bouwstijlen, maar is ook de interieurs binnengedrongen. Dat is ook een belangrijke reden dat gietvloeren tientallen jaren geleden al aan een opmars zijn begonnen. Bij een trend is er altijd iemand die het voortouw neemt en het is maar afwachten of deze aanslaat en zich een vaste plek weet te veroveren. Bij de opkomst van gietvloeren in de moderne architectuur is dat zeker gelukt, waarbij de combinatie van praktisch gemak met comfort en design een match is geworden. Gietvloeren hebben andere naadloze vloeren, die het nooit echt gemaakt hebben, van de troon gestoten en een sterke positie ingenomen.

Toevoeging van comfort

Gietvloeren voor de industrie werden gemaakt van epoxy, maar dit was een te harde kunststof om van enige comfort te spreken. Bij de toepassing voor interieurs in woningen is er daarom destijds een innovatieve ontwikkeling gekomen door een ander soort kunsthars te gebruiken. Een soort, die in plaats van heel hard juist een beetje elastisch was, zodat er daadwerkelijk sprake was van comfort. Polyurethaan is de kunsthars die verwerkt in een gietvloer de woonkamer is binnengedrongen. Eerst op kleine schaal, maar al snel werden deze bijzondere vloeren op grote schaal ontdekt. De niche groeide uit naar nog veel meer veelzijdige toepassingen. De polyurethaan gietvloer was namelijk pas het begin van veel meer moois.

Keur aan materialen

In de moderne architectuur verschillen persoonlijke smaken en stijlen ook nog altijd. Dat zal nooit veranderen. Daarom is het ideaal dat er tegenwoordig gietvloeren zijn samen te stellen van allerlei verschillende soorten materialen. Op deze manier is er binnen de woonbranche heel specifiek rekening te houden met bijzondere wensen in het interieur. Een voorbeeld van een ander type dat uiteindelijk ook afkomstig is uit de industrie, is de cementgebonden gietvloer. Deze vloer heeft met de opkomst van de industriële stijl in de binnenhuisarchitectuur naam gemaakt vanwege het stoere karakter en exclusieve design van beton. Een moderne variant met alle comfort is eveneens te realiseren, zoals een betonlook vloer gemaakt van polyurethaan.

Weggelegd voor iedereen

Gietvloeren waren een niche, maar in de woonbranche zijn het vloeren die voor iedereen zijn weggelegd met dank aan de materialen en aan het maatwerk. Door de jaren heen zijn de gietvloeren voor particulieren ook meer betaalbaar geworden. Vooral in combinatie met de wetenschap dat als u een gietvloer laat plaatsen, deze er vele jaren blijft liggen.